Skip to content

Mijn kind moeder te zien worden

Mijn kind krijgt een kind. Beduusd, versteld, verbaasd, ontroerd, gespannen, werkeloos en soms ook machteloos sta ik 9 maanden aan de zijlijn van een wonder, dat zich deze keer niet onder mijn huid maar voor mijn ogen voltrekt. Het besluit van mijn dochter luidt spontaan een nieuwe levensfase in. Eentje die In mijn schoot wordt geworpen, maar die ik met mijn (hoge) hakken in het zand betreed. Met heel mijn moederhart gun ik mijn dochter dat zij moeder wordt – geen blond geverfde grijze haar die daar anders over denkt. Maar zelf ben ik er nog niet klaar voor om oma te zijn. En hoe vaker mijn vriendinnen mij – hoe geinig – alvast met ‘oma’ gaan aanspreken, hoe meer mijn gevoelens omtrent de groeiende buik van mijn dochter aan alle kanten uitdijen. Of zoals mijn dochter opmerkt: mam, jij hebt ook last van zwangerschapshormonen.

Om deze stormvloed aan emoties te kunnen beteugelen, besluit Rebecca de Bruyn haar ervaring aan het papier toe te vertrouwen. Vanaf de aankondiging van haar dochter dat er werkzaamheden verricht gaan worden om van haar een oma te maken tot het moment dat ze de verloskamer als nieuwbakken oma uitloopt. Met hier tussenin geklemd alle moderne zwangerschapshighlights, van de gender reveal party en de 20-weken echo tot de negenmaandenbeurs.

Het resultaat is een heerlijk en met veel vaart geschreven verslag, vol zelfspot, hilarische ontboezemingen en fijne flashbacks naar haar eigen zwangerschappen en bevallingen. Voor elke ouder een feest der herkenning. Maar de auteur weet ook te ontroeren, bijvoorbeeld als zij de strijd beschrijft die ze in het verleden voerde met haar puberende dochter of haar twijfels verwoordt over de beslissing om thuisblijfmoeder te zijn. De geboorte van Rebecca´s kleinkind vormt de prachtige apotheose van het boekje.